Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار فارس،  چندی پیش 2 کارمند کاخ گلستان مدعی شدند که پرتره‌ رنگ روغن مظفرالدین‌شاه قاجار در سال۱۳۷۸ از این کاخ خارج و پس از انتشار تصویر آن در کاتالوگ حراج کریستیز لندن، در ۲۳فروردین‌ماه ۱۳۷۹ مطابق با یازدهم آوریل سال۲۰۰۰ در این حراج به مبلغ 44.650پوند انگلستان فروش رفته است.

این اتفاق درحالی رخ دادکه تا پیش از اعلام این خبر غیررسمی هیچ گزارشی مبنی بر مفقود شدن یا سرقت این اثر در اسناد سازمان میراث‌فرهنگی یافت نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی رسانه‌ها با جستجو در سایت‌های خرید و فروش آثار تاریخی و حتی در حراجی‌های کریستیز لندن، ساتبی و مجموعه الصباح کویت که نقاشی های دوره قاجار را در آثار عرضه شده خود دارند، بر فروش رفتن این پرتره تاکید کرد و اعلام شد که پرتره فروخته شده نه‌تنها پرتره نقاشی شده در مجموعه‌شان کمال‌الملک از مظفرالدین‌شاه قاجار نیست که حتی اثر فروخته شده در حراجی کریستیز هم، نقاشی دیگری است که به قیمت بیش از 22هزار دلار فروخته شده است.

مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان:چنین اثری در لیست هیچ‌یک از این امین اموال‌ها وجود نداشت!

 آفرین امامی، مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان اما با اشاره به آنکه طرح چنین مسئله‌ای در این زمان عجیب است به گفته بود: از زمانی که کاخ گلستان ابواب جمعی داشت و تحویل آثار به امین اموال آغاز شد، اثری از این تابلو پرتره مظفرالدین‌شاه در میان آثار لیست‌بندی شده ابواب جمعی کاخ گلستان نبود. درواقع می‌توان گفت از همان ابتدا که شاهد تحویل آثار به امین اموال‌ها بودیم، چنین اثری در لیست هیچ‌یک از این امین اموال‌ها وجود نداشته و هنوز هم ندارد.

وی ادامه داد: نه‌تنها پرتره مظفرالدین‌شاه که در این عکس‌ها تصویر آن در تالار کاخ برلیان دیده می‌شود، بلکه برخی دیگر از سایر تابلوهایی که در عکس منتشر شده دیده می‌شوند در لیست امین اموال بخش تابلوها وجود ندارد؛ ضمن آنکه امین اموال‌های جدید، لیست‌های خود را از امین اموال‌های قبلی تحویل گرفته‌اند. در مرحله نخست تصویر منتشر شده نشان می‌دهد چنین تابلویی در کاخ گلستان بوده، اما هیچ مدرکی دال بر آنکه این  تابلو چه زمانی از دیوار پایین آمده، در دست نیست.

پرتره مظفرالدین‌شاه قاجار غیرقانونی از کشور خارج شده است

مرتضی ادیب‌زاده مدیرکل موزه‌ها بامداد امروز در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: «پرتره مظفرالدین‌شاه قاجار غیرقانونی از کشور خارج شده است. اداره‌کل موزه‌ها بر اساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بین‌المللی، اقدام لازم برای بازگرداندن این اثر را در دستور کار قرار داده است.»

 مرتضی ادیب‌زاده با اشاره به نکاتی درباره پرتره مظفرالدین شاه قاجار اثر استاد کمال‌الملک اعلام کرده است: به منظور شفاف‌سازی موضوع در خصوص پرتره مظفرالدین شاه و بررسی چگونگی خروج این اثر از کاخ گلستان و متعاقب آن، فروش در حراج کریستیز لندن در سال ۲۰۰۰، به اطلاع می‌رساند طی روزهای اخیر بررسی جامعی بر روی دفاتر اموالی کاخ گلستان متعلق به سال‌های ۱۳۱۲، ۱۳۱۷ و ۱۳۶۱ انجام شد و بر این اساس و در نتیجه این بررسی‌ها، ذکر چند نکته را ضروری می‌دانم: 

نکته اول: نام تابلو و مشخصات دقیق آن از جمله ابعاد (همراه با قاب) در دفتر سال ۱۳۱۲ ثبت شده است، اما جزو اموال بنای موسوم به خوابگاه (اندرونی ناصرالدین شاه) ثبت شده است و نه کاخ اصلی و تالار برلیان. 

نکته دوم: به‌نظر می‌رسد پیش از سال ۱۳۱۲ تابلوهای شاهان قاجار در اوایل دوره پهلوی اول از تالار برلیان خارج شده و به بنای خوابگاه منتقل شده‌اند. 

نکته سوم: در دفتر سال ۱۳۱۷ مجددا این تابلو جزو اموال انتقالی از خوابگاه به کاخ گلستان ثبت شده است. 

نکته چهارم: در دفاتر سال ۱۳۶۱ که مربوط به وزارت فرهنگ و هنر وقت است، هیچ نشانی از نام تابلو مذکور نیست. 

نکته پنجم: قطعاً تابلو متعلق به کاخ گلستان است و در فاصله سال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۶۱، از مجموعه کاخ خارج و بعدها از طریق قاچاق به خارج از کشور منتقل و به فروش رفته است

نکته ششم: کارشناسان حراج کریستیز می‌بایست قبل از برگزاری حراج، این تابلو را از ایران استعلام می‌کردند. 

نکته هفتم: در حال حاضر، آنچه حائز اهمیت است، خروج غیر قانونی اثر است. از این رو این اداره‌کل بر اساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بین‌المللی، اقدام لازم جهت بازگرداندن اثر مذکور را در دستور کار قرار داده است.»

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: پرتره مظفرالدین شاه کاخ گلستان پرتره مظفرالدین شاه مظفرالدین شاه قاجار امین اموال ها کاخ گلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۶۵۹۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروش میلیون دلاری شاهکار ناتمام

یک تابلو نقاشی اثر «گوستاو کلیمت»، نقاش برجسته اتریشی که گمان می‌رفت از مدت‌ها قبل گم شده است، در یک حراجی به قیمت ده‌ها میلیون دلار به فروش رسید.

به گزارش ایسنا، «پرتره خانم لیزر» اثر «گوستاو کلیمت»‌ که در حقیقت تابلو نقاشی از تصویر یک زن جوان است که به علت درگذشت «کلیمت» ناتمام باقی ماند، در جریان حراجی که روز چهارشنبه برگزار شد، به‌رغم حاشیه‌هایی درباره موضوع و تاریخچه آن به قیمت ۳۲ میلیون دلار معادل ۳۰ میلیون یورو فروخته شد.

«رویترز» نوشت، این تابلو نقاشی که در ماه ژانویه و پیش از مزایده به نمایش گذاشته شده بود، درحالی مدت‌ها به عنوان یک اثر هنری گمشده در نظر گرفته می‌شد که در حقیقت چندین دهه در یک ویلای خصوصی واقع در وین نگهداری می‌شد. کارشناسان پیش از مزایده این اثر ارزش آن را بین ۳۰ الی ۵۰ میلیون دلار برآورد کرده بودند.

در این نقاشی یک سوژه احتمالاً نوجوان در لباس فیروزه‌ای و یک بالپوش گلدار با چشم‌های قهوه‌ای نافذ و موهای تیره و مجعد به همراه پس‌زمینه‌ای سرخ به تصویر کشیده است.

کاتالوگ‌های اخیر آثار کلیمت (۲۰۰۷ و ۲۰۱۲) موضوع این نقاشی پرتره را دختری ۱۸ ساله به نام مارگارت کنستانس لیزر (متولد ۱۸۹۹) دختر صنعتگر بزرگ آدولف لیزر، معرفی می‌کند. تحقیقات جدیدی که توسط خانه حراج وین انجام شده اکنون نشان می‌دهد که دو عضو دیگر از خانواده لیزر ممکن است به عنوان سوژه کلیمت به کار گرفته شده باشند: هلن لیزر (متولد ۱۸۹۸)، دختر بزرگ هنریت آمالی لیزر-لاندو و جاستوس لیزر و دختر کوچکتر آنها آنی لیزر (متولد ۱۹۰۱). خانواده لیزر متعلق به جامعه طبقه رده بالای وین و از حامیان مشهور گوستاو کلیمنت مدرنیست مشهور اتریشی بودند.

کلیمت احتمالا این نقاشی پرتره را در سال ۱۹۱۷، تنها یک سال قبل از مرگش بر اثر سکته مغزی، آغاز کرد. اینکه وقتی این نقاشی در استودیوی «کلمیت» بود و چه اتفاقی برای آن نقاشی پس از مرگ کلیمت در سال ۱۹۱۸ افتاد، مشخص نیست.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قدیمی ترین بنای کاخ گلستان اینجاست
  • انهدام ۳۴ باند حفاری و قاچاق اموال تاریخی در آذربایجان‌غربی
  • تائید زیرساخت‌های شیراز برای میزبانی از رویداد آسیایی هندبال
  • کشف ۸۰ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بندر عباس
  • دستبند پلیس بر دستان باند سارقان اماکن خصوصی و کشف اموال سرقتی
  • تدوین مستند «یک جهان آواز» به پایان رسید/ پرتره‌ای از استاد علی جهاندار 
  • فروش میلیون دلاری شاهکار ناتمام
  • اسپانیا ارسال مهمات به اوکراین را تائید کرد
  • کشف کالای خارجی قاچاق در یک منزل مسکونی در امیدیه
  • سال ۱۹۰۰؛ پرتره‌های صمیمی از بومیان آلاسکا (عکس)