Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-28@19:49:51 GMT

چه کسی از «پرتره مظفرالدین شاه» خبر دارد؟

تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۷۳۳۲۳

چه کسی از «پرتره مظفرالدین شاه» خبر دارد؟

خبرگزاری فارس-گروه هنر: هفته گذشته خبر دزدیده شدن تابلو «پرتره مظفرالدین شاه» قاجار اثر کمال‌الملک در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفت. در ادامه اسنادی منتشر شد که این تابلو حدود ۲۲ سال پیش در حراجی کریستیز، به قیمت ۴۴ هزار و ۶۵۰ پوندِ انگلیس فروخته شده است. جالب اینکه در حالی که شائبه خروج و سرقت این تابلو از کاخ گلستان مطرح شده بود؛ مسؤولان کاخ گلستان از گذشته تا کنون عموما وجود آن را در کاخ تایید نکرده و حتی احتمال تقلبی بودن آن را مطرح کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ماجرا از چه قرار است؟

دو کارشناس با نام‌های رضا کسروی و الناز بایرام زاده که با عنوان کارمندان کاخ گلستان معرفی شده‌اند، برای اولین بار از فقدان تابلو «پرتره مظفرالدین شاه» پرده برداشتند: «پرتره‌  رنگ روغن مظفرالدین‌شاه در سال ۱۳۷۸ از این کاخ خارج شده است.» همچنین عکسی سیاه و سفید از تالار برلیان کاخ گلستان برای تایید این ادعا منتشر شده که نشان می‌داد که همان تصویر فروخته شده در حراجی، بالای یکی از درهای تالار نصب شده بود. این خبر به واسطه  فعالیت‌های یکی از منتقدان خارج نشین پی‌گرفته شد و کم کم اکثر رسانه‌های کشور نسبت به آن واکنش نشان دادند و به پی‌گیری اثر ربوده شده پرداختند.

تابلو کمال‌الملک چه زمانی از کشور خارج شده است؟

جستجوی رسانه‌ها پای متصدیان موزه را به موضوع باز کرد، با اینکه در روزهای ابتدایی مدیران کاخ گلستان داشتند وجود چنین اثری را از اساس انکار می‌کردند، انتشار اطلاعات این تابلو رنگ روغن در وب‌سایت حراجی کریستیز همه چیز را تغییر داد.

در وب‌سایت کریستیز نوشته شده که: تابلو اثری از کمال‌الملک است، در سمت چپ پایین تابلو نیز امضایی از کمال‌الملک ـ نقاش ایرانی ـ دیده می‌شود. قدمت نقاشی سال ۱۳۱۹ هجری قمری/ ۲-۱۹۰۱ میلادی اعلام شده است. در حراجی سال ۲۰۰۰ میلادی، قیمت برآورد شده برای فروش این تابلو، رقمی بین ۱۲ تا ۱۸ هزار پوند انگلیس بود ‌اما در نهایت به مبلغ ۴۴ هزار و ۶۵۰ پوند فروخته شد.

پس از انتشار عکس‌هایی از اثر به فروش‌رفته در حراجی کریستیز بریتانیا و جای خالی این تابلو روی دیوارهای کاخ گلستان در تهران، این سوال پرسیده شد که این اثر کمال‌الملک چه زمان و چگونه از ایران خارج شده و از یک حراجی معروف سر درآورده است؟

همانگونه که در ابتدا گفته شد مسؤولان کاخ گلستان در اظهارات اولیه از وجود چنین تابلویی ابراز بی‌اطلاعی کرده و حتی احتمال تقلبی بودن آن را مطرح کردند. احمد دِزواره‌ای که از اواخر دهه ۵۰ تا سال ۱۳۸۶ ریاست موزه‌های کاخ گلستان را به عهده داشت وجود چنین تابلویی را در این مجموعه به طور کامل رد کرده و ادعاهای مطرح شده درباره خروج این تابلو یا به سرقت رفتن آن را تهمت و دروغ محض خواند.

آفرین امامی مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان نیز در این باره گفت: از زمانی که ابواب‌جمعی کاخ گلستان آغاز شده است و اموال شماره‌‌گذاری شده‌اند، هرگز چنین سرقتی گزارش نشده است و این اثر جزو ابواب‌جمعی هیچکدام از امنای اموال ما نبوده و معلوم نیست خروج این اثر مربوط به چه زمانی بوده است. اصلا ممکن است که این اثر در دوران قاجار یا هدیه شده یا به هر دلیلی از کاخ گلستان خارج شده است و ما نمی‌توانیم تاریخ دقیقی برای آن درنظر بگیریم اما چیزی که مشخص است این است که در سال های گذشته سرقتی انجام نشده است.

آیا سازمان میراث فرهنگی می‌تواند به راحتی اثر فروخته شده را به کشور بازگرداند؟

در همین باره سیدمحمد بهشتی عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری، اظهار کرد: ابتدا باید بگویم که وقتی کسی چنین ادعایی می‌کند باید مستندات آن را هم ارائه کند.

او درباره پیگیری این موضوع گفت: کشور ما عضو کنوانسیون استرداد اموال فرهنگی است و اگر اثری از میراث فرهنگی کشور ما در هر کجای دنیا عرضه شود، سازمان میراث فرهنگی می‌تواند به پلیس اینترپل شکایت کند تا اثر را توقیف به کشور مبدا بازگرداند.

عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری خاطرنشان کرد: این آثار به راحتی از طریق شکایت به کشور بازگردانده می‌شوند، همان‌طور که سال‌های قبل از موزه‌های ما آثاری به خارج از کشور منتقل شده بودند که به موزه‌های ما مسترد شدند. اگر کسی سندی مبنی بر اینکه پرتره مظفرالدین شاه گم شده و در حراج کریستیز به فروش رفته است، ارائه کند، سازمان میراث فرهنگی به راحتی می‌تواند شکایت کند.

تابلو «پرتره مظفرالدین شاه» قاچاقی از کشور خارج شده است

در نهایت اینکه دیروز پس از بررسی اسناد و اموال ثبت شده در کاخ گلستان، مرتضی ادیب‌زاده ـ مدیرکل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ تایید کرد که این تابلو قاچاقی از کشور خارج شده است. نام تابلو «پرتره مظفرالدین شاه» تا سال ۱۳۱۷ در فهرست اموال کاخ گلستان ثبت شده است و پس از آن، اثری از آن در فهرست اموال کاخ نیست.

او برای شفاف‌سازیِ موضوع تابلو برای بررسی چگونگی خروج این اثر از کاخ گلستان و متعاقب آن، فروش در حراجی کریستیز لندن در سال ۲۰۰۰ میلادی، نتیجه بررسی‌های انجام شدۀ کارشناسان روی دفاتر اموالی کاخ گلستان متعلق به سال‌های ۱۳۱۲، ۱۳۱۷ و ۱۳۶۱ خورشیدی را، در حساب کاربری خود در اینستاگرام این چنین اعلام کرد: نام تابلو و مشخصات دقیق آن از جمله ابعاد (همراه با قاب) در دفتر سال ۱۳۱۲ خورشیدی ثبت شده است، اما جزو اموال بنای موسوم به خوابگاه (اندرونی ناصرالدین شاه) ثبت شده است و نه کاخ اصلی و تالار برلیان. به نظر می‌رسد پیش از سال ۱۳۱۲ تابلوهای شاهان قاجار در اوایل دوره پهلوی از تالار برلیان خارج شده و به بنای خوابگاه منتقل شده‌اند.

به گفته ادیب‌زاده، در دفتر سال ۱۳۱۷ دوباره این تابلو (پرتره مظفرالدین شاه اثر کمال الملک) جزو اموال انتقالی از خوابگاه به کاخ گلستان ثبت شده است، اما در دفاتر سال ۱۳۶۱ که مربوط به وزارت فرهنگ و هنر وقت است، هیچ نشانی از نام تابلو نیست.

ادیب زاده مدیرکل موزه‌ها گفت: قطعا تابلو متعلق به کاخ گلستان است و در فاصله سال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۶۱ از مجموعه کاخ، خارج و بعدها از طریق قاچاق به خارج از کشور منتقل شده و به فروش رفته است.

حراج کریستیز باید قبل از برگزاری حراج، این تابلو را از ایران استعلام می‌کرد

ادیب‌زاده با بیان این‌که کارشناسان حراج کریستیز باید قبل از برگزاری حراج، این تابلو را از ایران استعلام می‌کردند، اظهار کرد: در حال حاضر آنچه حائز اهمیت است خروج غیرقانونی اثر است. از این رو، این اداره کل براساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بین‌الملل اقدامات لازم برای بازگرداندن اثر را در دستور کار خود قرار داده است.

 حرف آخر اینکه، شواهد نشان می‌دهد اثر موجود در مجموعه آثار کریستیز همین اثر دزدیده شده است، نه خبری از جعل هست و نه هیچ چیز دیگری. بی‌شک این اثر اسنادی دارد که باید در کاخ گلستان موجود باشند، این اثر که جزو آثار ملی محسوب می‌شود، بر طبق گفته‌های کمال‌الملک تنها نقاشی‌ای است که این هنرمند بزرگ از مظفرالدین شاه کشیده است.

چه کسی از اثر دزدیده شده خبر دارد؟

اگر اثبات شود که اثر دزدیده شده کمال المک در زمان مدیریت سید محمد بهشتی بر سازمان میراث فرهنگی به فروش رفته باشد، بی‌شک مسئولیت این قضیه بر عهده ایشان خواهد بود. بهشتی در پست معاونت رئیس جمهور سابق(محمد خاتمی) بعنوان اولین رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مشغول به فعالیت بوده است.  بهشتی طی سال‌های ۱۳۷۶ تا ۸۳ بر این مسند تکیه زده بود که همزمان با او مرتضی کاظمی بعنوان معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد و علیرضا سمیع آذر بعنوان مدیرکل اداره هنرهای تجسمی و رئیس موزه هنرهای معاصر مشغول به کار بوده‌اند. لازم به ذکر است هر سه این نفرات از متصدیان حراج تهران هستند و طی دهه‌های گذشته نقش پر رنگی در میدان اقتصاد هنرهای تجسمی کشور داشته‌اند. به نظر می‌رسد به واسطه دغدغه‌ها، نوع فعالیت‌ها و کنشگری هر سه این نفرات و تعداد دیگری از دوستانشان در اقتصاد هنر کشور و ارتباطشان با حراج کریستیز احتمال اینکه خبری از سرنوشت این اثر نداشته باشند بسیار کم است.

با تحویل شکوائیه به اینترپل، این اثر را برگردانید

جدا از اینکه این اثر چه زمانی و توسط چه کسانی از کشور خراج شده باشد، حالا دیگر بیشتر از هر موضوعی تلاش برای بازگرداندن آن اهمیت دارد. برخی پژوهشگران، رد این تابلو را تا مجموعه الصباح کویت گرفته‌اند. به زعم کارشناسان مسئولان میراث فرهنگی باید هرچه زودتر با تحویل شکوائیه به اینترپل، مراتب بازگشت این اثر به کشور را فراهم سازند. 

لازم به ذکر است سه سال پیش از این هم - در مرداد سال ۱۳۹۹- یکی از مسئولان کاخ گلستان خبر داده بود که تعدادی از آلبوم‌ عکس‌های تاریخی این موزه گم شده‌است. این آلبوم‌ها مجموعه‌ای است از عکس‌های زمان ناصرالدین شاه قاجار که بسیاری از آنها را خود او گرفته‌ است. موزه گلستان گفته‌ بود که مفقود شدن این عکس‌ها را به پلیس بین‌الملل اطلاع داده‌ است.کاخ گلستان در سال ۱۳۹۲ در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: تابلو پرتره مظفرالدین شاه کاخ گلستان سید محمد بهشتی پرتره مظفرالدین شاه سازمان میراث فرهنگی حراجی کریستیز حراج کریستیز خارج شده فروش رفته ثبت شده کمال الملک کاخ گلستان ادیب زاده فروخته شد موزه ها عکس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۷۳۳۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه مسئله پسماند در گیلان به یک بحران تبدیل شد؟/ دلیل توقف قطار افغانستان _ ترکیه

در هفته‌ای که گذشت اخباری از مسائل استانی در سراسر کشور منتشر شد که برخی از مهم ترین این اخبار را در این گزارش مرور می‌کنیم.

 

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، در هفته‌ای که گذشت اخباری از مسائل استانی در سراسر کشور منتشر شد که برخی از مهم ترین این اخبار را در این گزارش مرور می‌کنیم.

دلیل توقف قطار افغانستان _ترکیه / تکذیبیه مسئولین راه آهن از سر بی اطلاعی بود+فیلم

مصطفی رضایی مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان درباره خبر ورود اولین قطار ترانزیتی افغانستان _ ترکیه به ایران و تکذیبیه راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: در مورد اولین قطار ترانزیتی که از مبداء افغانستان به مقصد ترکیه وارد مرز‌های شرقی کشور شد، از تصاویر روز ورود قطار مشخص است و در مرز‌های شرقی کشور نشان می‌دهد که قطار چه موقعیتی دارد، وارد شده و در ایستگاه مرزی ایران متوقف شده است.

وی افزود: چیزی که مشخص است آنست که این قطار اول اردیبهشت ماه سال جاری از مرز شمتیق وارد کشور شد و در ایستگاه شمتیق متوقف شد و هنوز هم بعد از چند روز در این ایستگاه قرار دارد. اما این که چرا راه‌آهن کشور این خبر را تکذیب کرد، ما هم متعجب شدیم و این تکذیب یک دلیل بیشتر نمی‌تواند داشته باشد، آن هم عدم اطلاع مدیرانی بوده که اظهار نظر کردند و بدون بررسی و بدون اطلاع مطلبی را در این مورد بیان داشتند.

 

سایت پسماند سراوان، درد بی درمان گیلان

در پنجاه و هشتمین برنامه دادستان بررسی مسئله پسماند زباله در استان گیلان با حضور محمد رضا احمدی سنگری نماینده مردم‌ رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی و ️امید انصافی خبرنگار بررسی شد.

 

سیلاب هیرمند به گودزره انحراف پیدا کرد / تکرار بدعهدی‌ طالبان و وعده‌های نافرجام مسئولین

با تکرار سناریو سال‌های قبل و با توجه به بالا بودن میزان بارش امسال نسبت به سال نرمال، نگرانی‌هایی مبنی بر تکرار انحراف آب به گودزره وجود داشت که با توجه به تصاویر ماهواره‌ای بدعهدی طالبان مجددا صورت گرفت و مقادیر زیادی از آب رودخانه هیرمند به جای رسیدن به خاک ایران وارد بیابان بی آب و علف شد.

بند کمالخان که برخی به اشتباه آن را سد مخزنی می‌دانند قابلیت ذخیره تنها ۵۰ میلیون مترمکعب آب دارد، اما در واقعیت بند انحرافی آن توانایی انحراف بیش از ۲ میلیارد مترمکعب آب از رودخانه هیرمند پیش از سرریز سد مخزنی را دارد.

تصاویر ماهواره‌ای نیز گواه می‌دهد که حجم آب رودخانه هیرمند پیش از رسیدن به سد کمالخان بسیار بیشتر از آب پس از سد است و با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیر‌هایی برای انحراف به بیابان گودزره می‌شویم.

 

سال گذشته یک هزار میلیارد تومان مالیات بر درآمد در گلستان وصول شد

قربان حاجی مشهدی مدیرکل امور مالیاتی گلستان در گفتگو با خبرنگار استان‌ها خبرگزاری دانشجو  گفت: مالیات‌های مستقیم در حوزه مالیات اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد و مالیات بر ثروت تقسیم می‌شوند که در مجموع در سال گذشته ۲ هزار و ۴۰ میلیارد تومان وصولی در گلستان حاصل شده است.

وی افزود: سال گذشته رقمی معادل ۷۸۷ میلیارد تومان در بخش مالیات بر اشخاص حقوقی، یک هزار و ۱۷ میلیارد تومان در بخش مالیات بر درآمد و ۲۲۵ میلیارد تومان مالیات بر ثروت در گلستان وصول شده است.

حاجی مشهدی ادامه داد: بیشترین مالیاتی واصله در حوزه مالیات‌های مستقیم متعلق به زیر مجموعه‌های مالیات بر درآمد بود که رقم معادل یک هزار و ۱۷ میلیارد تومان است.

وی گفت: مالیات‌های وصولی بر در آمد در سه بخش مالیات بر حقوق کارکنان بخش دولتی، مالیات بر حقوق کارکنان بخش خصوصی و مالیات مشاغل اجرایی می‌شود که مالیات حاصله در سال ۱۴۰۱ رقمی معادل ۶۵۰ میلیارد تومان وصول شده است.

 

اخراج پاکبانان شهرداری یاسوج صحت ندارد / درحال تسویه معوقات هستیم

کیوان آشنا، شهردار یاسوج با توجه به تجمع پاکبانان گفت: با توجه به اینکه مهم‌ترین داشته‌های یک سازمان منابع انسانی و منابع مالی است، در شهرداری نیز باوجود مسائل مختلف مثل تامین ماشین آلات و امکانات منابع انسانی در اولویت قرار دادیم.

وی در رابطه با بحث معوقات پاکبانان افزود: ما در ۹ ماهِ کاری ۱۲ تا پرداختی داشتیم و آخرین پرداخت‌ها ۱۳و۲۸ اسفند بوده است و بخشی از این پاکبان‌ها نیز نیروی رسمی هستند و حقوق شان به روز است که آخرین پرداختی آن‌ها نیز دیروز بوده و بخشی دیگر که نیروی شرکتی هستند ما ظرف ۹ماه ۱۲ بار پرداختی داشتیم.

شهردار یاسوج در پاسخ سوال خبرنگار دانشجو درباره اخراج پاکبانان گفت: چنین چیزی صحت ندارد، ولی به شرط آنکه هرکسی وظیفه اش را بدرستی انجام دهد، ولی اگر انجام ندهد ما ناچاریم نیروی جایگزین بیاریم. هرکس وظیفه خود را به درستی انجام دهد ما موظف به تشویق آن شخص هستیم.

 

جومونگ در جزیره، آشوراده چوسان شد/ دستور رییس‌جمهور وتو می‌شود؟

روز گذشته در حالی که پیمانکار پروژه بهسازی قلعه تاریخی اشوراده قصد انتقال مصالح به جزیره اشوراده را داشت، تعداد زیادی از پرسنل محیط زیست مانع انجام این کار شدند که لحظاتی بعد مدیر کل میراث فرهنگی گلستان استوری قائل تاملی را در فضای مجازی منتشر کرد و جزیره آشوراده را، جزیره خودمختار چوسان خطاب کرد و دیگران و پیگیر کنندگان مقوله گردشگری آشوراده در فضای طعنه و کنایه؛ در پی یافتن جومونگ و سرزمین گوگوریو رفتند و این مصوبه ملی وارد مسیر جدیدی شد.

دیگر خبرها

  • ۷۰ درصد پنبه کشور در گلستان تولید می شود
  • انتقاد استاندار گلستان از سنگ‌اندازی‌ در اجرای مصوبه رییس جمهور در آشوراده
  • گام‌های بلند دولت سیزدهم برای رونق اقتصادی در گلستان
  • تدوین مستند «یک جهان آواز» به پایان رسید/ پرتره‌ای از استاد علی جهاندار 
  • فروش میلیون دلاری شاهکار ناتمام
  • کیفیت‌سنجی بیش از ۳۵هزار تُن انواع کود وارده به استان گلستان
  • کیفیت‌سنجی بیش از ۳۵ هزار تُن انواع کود وارده به استان گلستان
  • اجرای طرح تعیین تکلیف پرونده‌های موجود در مراجع انتظامی کشور
  • چگونه مسئله پسماند در گیلان به یک بحران تبدیل شد؟/ دلیل توقف قطار افغانستان _ ترکیه
  • سال ۱۹۰۰؛ پرتره‌های صمیمی از بومیان آلاسکا (عکس)